Velkommen til nye infografikk.no
Les mer

Stor Studentguide: Slik velger du riktig Mac til studiene 💻


Skrevet av Christian Andersen
 Publisert 02.07.24

Stor Studentguide: Slik velger du riktig Mac til studiene 💻

Les Infografikk sin studentguide som gir deg masse nyttig info som er verdt å vite om når du skal handle din nye Mac til studiene. Her får du tips om hvordan du kan spare penger, hva slags tilbehør du trenger, programvare, finansiering og mye mer!

- Studentrabatten på Mac er noe studenter absolutt burde få med seg og her er det potensielt mye penger å spare. Jeg kjøpte selv en MacBook Pro til studiene mine på Høgskolen i Østfold hos Infografikk og jeg syntes det var bra at man fikk studentrabatt, i tillegg til at man kjøper av en seriøs forhandler som kan Apple-produktene, forklarer Christian Andersen (tidligere student) som nå jobber hos Infografikk og er forfatter av guiden under:

 

Slik får du 10% studentrabatt på bærbare Mac 👉

Til vanlig pleier Infografikk å tilby 5% studentrabatt på alle Mac året rundt. Men, i forbindelse med studiestart dobbler vi rabatten og tilbyr hele 10% studentrabatt på alle bærbare Mac.

Hvis man har planer om å skaffe seg en Mac så er absolutt dette et godt tidspunkt å slå til på og 10% utgjør faktisk en hel del hvis man regner på det. Ta f.eks en MacBook Air 13-tommer M3 256GB som er en maskin som passer for mange studenter, den har en veiledende pris på 15.490,- og kjøper man denne nå utgjør rabatten hele 1549,- kroner! Jo dyrere maskin man velger, jo større blir beløpet. Noen skal jo ha kraftige MacBook Pro og da er det potensielt veldig mye penger å spare på å benytte seg av denne kampanjeprisen.

Kampanje: Studenter kan nå handle Mac med ekstra studentrabatt hos Infografikk! Merk at kampanjen er tidsbegrenset så det lønner seg å være rask!

 


Hva slags tilbehør trenger man? 🖱


Bæreveske
Det viktigste er å beskytte sin nye Mac da den skal vare i mange år. Jeg ville først kjøpt meg et sleeve (bæreveske) som man legger maskinen i når man frakter den frem og tilbake til studiestedet. Dette er den billigste beskyttelsen man kan få tak i og den beskytter mot både riper og bruksmerker.


AppleCare+
Kjøper man med AppleCare+ så har man en god forsikring til sin nye Mac. Denne dekker et ubegrenset antall reparasjoner av skade som følge av uhell og her kan det være store penger å spare om man har vært uheldig med sin Mac. Hvis man f.eks har skadet skjermen på maskinen er det en egenandel på 890 kroner. Hvis man ikke hadde AppleCare-dekning på skjermen koster det et sted mellom 6999-10999 å få reparert skaden. Bare ved en slik skade så har man tjent inn beløpet. Hvis det er andre skader så er egenandelen på 2690 - som igjen er en liten sum sammenlignet med hva det ville kostet å reparere enheten. I tillegg til dette får man også teknisk support direkte fra Apple på enheten slik at man kan være trygg på at man har god support om det skulle være noe man lurer på. AppleCare+ varer i 3 år noe som vil si at den varer i hele studieperioden hvis man går et 3-årig studie. Les mer her.


Adapter
De nyeste bærbare maskinene til Apple kommer gjerne med USB-C innganger som nå fungerer mot det meste av det nyeste tilbehøret på markedet. Men, hvis man har utstyr som krever f.eks USB-A inngang som f.eks en gammel harddisk, ladekabler til powerbank osv så kan det være nyttig med adapter slik at man kan bruke dette utstyret også på den nye maskinen. I tillegg kan det være nyttig med et HDMI-adapter hvis man trenger å koble til en ekstern skjerm eller projektor. Du kan se et stort utvalg av relevante adaptere i nettbutikken til Infografikk, men jeg kan anbefale et multi-adapter slik at du har mye av det du trenger i samme adapter.

Supportavtale hos Infografikk
Dette er nytt for året, men nå tilbyr Infografikk helt nye og rimelige! studentpakker for studenter. Det vil si at hvis du får tekniske problemer med din nye Mac kan du henvende deg til Infografikk for support og veiledning. Inkludert i studentpakken får du også med en rens av maskinen og en tilstandssjekk som du kan ta før garantien på maskinen går ut.  Vi har for eksempel hatt fortvilte studenter som har kommet innom en av våre butikker med store problemer før en eksamensinnlevering, da er det godt å ha et sted å henvende seg - og med en slik avtale blir man prioritert også på verkstedet til Infografikk. Er det mulig å løse gjør de ansatte alt for at det skal gå i orden slik at innleveringen kan gå som planlagt.

 

Bæreveske, AppleCare+ og adapter er populære tilbehør å ta med seg når man kjøper seg en ny student-Mac!

 

 

Hva slags Mac burde jeg velge - MacBook Air eller MacBook Pro? 💻

Det er mange som er nysgjerrige på hvilken bærbar Mac som passer best til studier. De to mest populære maskinene er "MacBook Air" og "MacBook Pro".  I sistnevnte så ligger "Pro" i navnet og er ofte beregnet mot "Profesjonelle-brukere". Så er du en helt vanlig student som for det meste skal ta notater, surfe på internett og gjøre helt vanlige skoleoppgaver så ville jeg anbefalt en MacBook Air, gjerne M3 som er den siste og kraftigste modellen til Apple.

Skal du gjøre kraftigere ting på maskinen som foto- og videoredigering i forbindelse med studier f.eks på medier og kommunikasjon så ville jeg vurdert en MacBook Pro. Disse er kraftigere maskiner med høyere ytelse og takler for eksempel Adobe-programvaren bedre enn en MacBook Air. Her er det også flere tilkoblingsmuligheter om man skal koble til eksterne enheter som skjermer eller ekstern harddisk. 

Det er også mulig å kjøpe oppgraderte Mac-modeller med økt RAM og lagring, men de aller fleste klarer seg med standardmodellene. Om du likevel ønsker å oppgradere maskinen har heldigvis Infografikk lagerført en rekke oppgraderte Mac-modeller slik at vi har rask levering på disse. Er du i tvil om dette er nødvendig anbefaler vi at du tar kontakt med oss for en nærmere Mac-prat hvor vi sammen kan finne den perfekte maskinen som passer for deg. Vi anbefaler også å undersøke om studiestedet har kommet med noen anbefalinger på spesifikasjoner på maskinen for den studieretningen som du har valgt.

Les mer: Hva skal jeg velge - MacBook Air eller MacBook Pro

 

For de aller fleste så holder det med en vanlig MacBook Air til studiene. Skal du bruke tyngre programvare kan man vurdere å oppgradere til en MacBook Pro.

 

 

Hvorfor velge Mac istedenfor PC? 💡

Om du ikke helt har landet på om du skal gå for vanlig student-PC eller Mac - kan jeg ut i fra mine egne erfaringer fortelle hvorfor jeg selv foretrekker Mac. Først og fremst er Mac svært driftsikker og brukervennlig. Når jeg kjøpte min egen Mac til studiene varte denne i mange år, også etter jeg var ferdig med å studere. Det å ha en stabil maskin når man studerer mener jeg er viktig slik at man er trygg på at data ikke går tapt hvis man f.eks jobber med en studentoppgave. I tillegg er jeg veldig fornøyd med at jeg ikke har brukt noe ekstra virusprogram på Mac'en. Man kan alltid tenke at man trenger ekstra sikkerhet, men personlig mener jeg at man kommer veldig langt med å følge programvareoppdateringene som kommer med maskinen, samtidig som man bruker sunt nettvett.

Har man andre Apple-produkter så er jo også dette med "kontinuitet" - altså at man arbeider på tvers av andre enheter, og at ting som bilder og dokumenter synkroniseres på tvers av enhetene. Dette er jo helt overlegent!

Christian hos Infografikk mener det er flere grunner til at man burde velge Mac fremfor PC til studiene. Driftsikkerheten og varigheten trekker han frem som noen av de viktigste grunnene til at man burde velge Mac.

 

 

Trenger jeg noen ekstra programvare på Mac?  📁

Nei, heldigvis så kommer Mac'en med ganske komplett programvare-pakke. Med iWork pakken "Pages", "Numbers" og "Keynote" kan du gjøre det aller meste av skriving, utregning og presentasjoner - og det beste av alt er at det er helt gratis! (Dette tilsvarer Office-pakken Word, Excel og Powerpoint). Om du trenger å dele med noen som sitter med f.eks Word og skal åpne ditt dokument kan du enkelt eksportere filen til Word når du er ferdig, slik at andre også kan åpne den samme filen som du har jobbet med. I tillegg til dette følger det også med "Bilder"-appen hvor du kan organisere og redigere bilder, eller iMovie hvor du kan redigere video. Det følger også med alt du trenger av standard programvare som nettleser, e-post, notater osv osv.

Så i utgangspunktet har Mac'en det aller meste av det du trenger av programvare som standard. Om du skal studere så kan du høre med studiestedet om de har noen studentlisenser på programvare som du eventuelt savner, eksempel på dette kan f.eks være Adobe-pakken for de som skal jobbe mer profesjonellt med redigering. Det er også verdt å merke seg at det er mange av programvare-produsenter som tilbyr gode rabatter for studenter. På Adobe-pakken er det potensielt mye penger å spare som student.

 

Infografikk sin butikk på Sørlandssenteret har studenttilbud på Mac året rundt. Men, i forbindelse med studiestart får man en ekstra god kampanjepris.

 

 

Finansiering hos Infografikk 💵

Hos Infografikk tilbyr vi 2 ulike finansieringsløsninger for deg som ønsker å dele opp eller utsette betalingen av din nye Mac.


EASY for studenter - Fast månedspris på din nye Mac
Med EASY så betaler man en fast månedspris på maskinen og eventuelt tilbehør - da får man et fast månedsbeløp å forholde seg til. Etter endt avtaleperiode på 2 år (eller 3 år om du ønsker) kan man bytte maskin slik at man kan oppgradere til den nyeste modellen på markedet, eller så kan du velge å beholde maskinen. For å handle med EASY så ser du etter "EASY-knappen" i nettbutikken. Infografikk tilbyr en egen utgave av EASY for studenter med maksbeløp 20.000 kroner, denne passer best for deg som er student uten krav til fast inntekt. Du kan se alle månedspriser og hva dette totalt vil koste deg på produktsidene i nettbutikken.  Les mer om EASY her!


Klarna - Kjøp nå, betal senere
Med Klarna sin «Kjøp nå, betal senere", får du muligheten til å motta varene før du betaler for dem. I tillegg er det mange som setter pris på Klarna sin app som samler alle kjøp som blir gjort via Klarna - hvor du enkelt kan administrere betalinger.  Les mer om Klarna her!

 

EASY er en finansieringsløsning som gjør at du kan betale en fast månedspris for din Mac og eventuelt tilbehør.

 

 

Slik kjøper du din nye student-Mac! 👇

Hos Infografikk kan du kjøpe din nye student-Mac i en av våre fysiske butikker i Sarpsborg eller Kristiansand, eller direkte i nettbutikken. I nettbutikken kan du enkelt aktivere din studentrabatt via vår student-landingsside eller direkte i handlekurven når du skal kjøpe produktet. Husk å ta med deg gyldig studentbevis om du oppsøker en av våre butikker, eventuelt et opptaksbrev fra studieplassen som bekrefter at du har takket ja til studieplass. Har du spørsmål eller ønsker veiledning fra oss så er det bare å ta kontakt med oss på tlf 69137070, via chat på våre nettsider, eller sende oss en e-post på hei@infografikk.no

Husk at i våre fysiske butikker har vi både Macbook Air og Macbook Pro i utstilling slik at du kan komme innom og se og prøve din nye Mac!

Vi håper denne guiden var til nytte for deg som vurderer å kjøpe en ny student-Mac - og vi ønsker deg lykke til med studiene!

 

Top