Velkommen til nye infografikk.no
Les mer

Slik livestreamet magasinet Motor den store elbil-rekkeviddetesten med iPhone


Skrevet av Christian Andersen
 Publisert 11.06.24

Slik livestreamet magasinet Motor den store elbil-rekkeviddetesten med iPhone

Takket være iPhone montert i bilene kunne NAF og magasinet motor livestreame over 10 timer med rekkeviddetest direkte på nett.

To ganger i året tester NAF og Motor rekkevidden og ladehastigheten til elbilene på det norske markedet. I år ønsket man å involvere seerne i en enda større grad ved å livestreame sendingen direkte på nett. En slik direktesending kan være komplisert med mange kamerakilder, dårlig dekning og mye teknisk-administrasjon. Men, ved hjelp av iPhone og noen enkle verktøy fikk man gjennomført sendingen uten problemer!

- I år så ville vi sende live direkte fra bilene og det er jo en skikkelig utfordring. Vi forstod raskt at vi ikke kunne bruke vanlige kameraer, det hadde blitt altfor mye rigging med store tunge stativer, det var da vi kom på at vi heller kunne bruke iPhone som den ultimate alt-i-ett -løsningen for dette prosjektet, forteller Jon Terje Hellgren Hansen som jobber som filmfotograf hos Magasinet Motor.

Les også:  Dette er El Prix (NAF.no)

 

Her er noen av deltagerne i årets rekkeviddetest. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen

Ladetesten på Dal. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen

 

Slik gjennomførte de sendingen

I år var det 26 biler som skulle testes. Bilene skulle kjøres fra Oslo til Dombås, over fjellet til Hjerkinn og Folldal, og for bilene som gikk enda lenger over Venabygdsfjellet, tilbake til Ringebu og oppover Gudbrandsdalen igjen. Det kan virke som en komplisert oppgave å skulle livestreame over fjellet, men den erfarne filmfotografen hadde planen klar:

- Før start ble det fastmontert iPhone i flere av bilene slik at vi hadde mange ulike kilder vi kunne velge mellom. Hver telefon hadde installert hvert sitt datasim slik at hver enkelt enhet har tilgang til internett. Som streamingverktøy valgte vi å ta i bruk en programvare som heter «Restream», et program som gjør det enkelt å administrere sendingen med de ulike kildene. Vi hadde da en person som hele tiden kontrollerte sendingen og bestemte hvilken kamerakilde seerne skulle få se. Man har også mulighet til å legge til split-screen slik at man kan se flere kilder samtidig. Denne programvaren gjør det også mulig å sende ut sendingen direkte til både Facebook og YouTube, i tillegg til at vi la ut sendingen på våre egne nettsider.

- Da telefonene var satt opp tildeles hver telefon en unik link fra Restream som gjør at de enkelt kan koble seg på sendingen. Den som da styrer sendingen får da enheten opp hos seg og kan da velge om man vil gå live med kilden, da er man i gang, forklarer Hansen.

Les også: Resultatene fra rekkeviddetesten (Motor.no)

Les også: Opplagt kandidat hvis du vil ha mye for pengene (Motor.no)

 

Det var et skikkelig ruskevær den onsdagen testen ble gjennomført - men forholdene var likt for alle. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen

Ved hjelp av en iPhone som er festet i frontruten kunne seerne følge rekkeviddetesten live. Foto: Jon Terje Hellgren Hansen

Fotograf Jon Terje Hellgren Hansen har lang erfaring med gjennomføring av livesendinger. Han mener at løsningen med iPhone er den enkleste måten å rigge en livesending.


Et vellykket prosjekt - Det finnes ingen enklere måte å rigge en livesending

Rekkeviddetesten gikk som planlagt og sendingen gikk relativt smertefritt, men som alltid er det jo noen utfordringer underveis.

- Det var noen få områder over fjellet hvor dekningen var så dårlig at streamen ramlet ut, men da byttet vi bare kilde til en av de andre bilene som hadde dekning, så det løste seg bra. I tillegg hadde vi et abonnementet med det jeg trodde var fri data - men det viste seg at operatøren satt ned hastigheten etter 100GB, heldigvis gikk det akkurat, forteller Hansen - som estimerer at de brukte ganske nøyaktig en slik mengde data fordelt på de ulike bilene.

Neste år planlegger man å gjenta prosjektet med livestream fra bilene. Da kanskje også med et eget studio og kanskje med enda flere biler med kamera. Hansen er ikke i tvil:

- Jeg vil si at det ikke finnes noen enklere måte å rigge en livesending på enn det her. Kvaliteten er mer enn bra nok! Som fotograf må jeg si at iPhone som multiverktøy er unikt bra! Til både opptak, videoredigering og hvor man skal ha ting raskt ut som journalist så er den helt overlegen.

 

"Det finnes ikke noen enklere måte å rigge en livesending"

- Jon Terje Hellgren Hansen, Filmfotograf

 

 

Lånte telefoner av Infografikk

For å kunne gjennomføre livestreamen lånte magasinet motor iPhone 14 Pro og iPhone 15 Pro Max-telefoner av Infografikk.

- Vi fikk en henvendelse av Jon Terje som forklarte konseptet og da var det hyggelig å kunne hjelpe til med utstyr til gjennomføring av livestreamen. Det er spennende å høre om de ulike måtene kreative mennesker tar i bruk Apple-produkter og dette er jo et veldig godt eksempel på nettopp det! Her tenker jeg at det er mange som kan hente inspirasjon til tilsvarende sendinger. Det var også stas å kunne være med på gjennomføringen av en så velkjent og profesjonell forbrukertest som det rekkeviddetesten er, forteller Christian Andersen, markedsansvarlig hos Infografikk.

 

 

Se utdrag fra livesendingen her:

 

 

Oppsummert - Slik gjennomførte de sendingen:

  • Fest iPhone i bilen med en stabil festeanordning.
  • Installer datasim i hver telefon.
  • Bruk en programvaren som «Restream» for administrasjon av sending.
  • Tildel hver iPhone en unik link fra Restream.
  • Ha en person som styrer sendingen.
  • Bytt kamerakilde ved tap av dekning.
  • Bruk abonnement med tilstrekkelig data.

 

 

Top